• Luni - Vineri 8.00 - 17.00
  • Calea Floresti nr.145, Cluj-Napoca, CJ
  • +40 264 207.400

Echilibrarea dinamică a roților

Procesul de echilibrare a roților

Echilibrarea roților este indispensabilă pentru un confort superior la volan și pentru prevenirea situațiilor neplăcute. Concret, prin acest procedeu sunt eliminate efectele dezechilibrelor din sistemului de direcție și pneuri. Beneficiile echilibrării roților sunt numeroase, ele manifestându-se pe termen lung și contribuind la prelungirea duratei de viață a componentelor roților și nu numai.

Deși procesul de echilibrare trebuie efectuat la fiecare înlocuire a anvelopei pe jantă, există anumite situații, precum acroșarea unei gropi, care pot afecta reglajul chiar daca acesta a fost recent efectuat. Printre cele mai frecvente semne care indica dezechilibrul roților se numără vibrațiile în volan și zgomotele neobișnuite din zona roților. Totuși, pentru identificarea exactă a cauzei, vă recomandăm să solicitați verificarea unui specialist.

Echilibrarea dinamică

Înainte de a aprofunda conceptul de echilibrare dinamică, trebuie să ținem cont de faptul că există două tipuri de dezechilibru al roților:
– Dezechilibrul static se manifestă prin oscilarea anvelopei sus-jos în timpul învărtirii roții.
– Dezechilibrul dinamic se manifesta prin oscilarea stânga-dreapta în timpul învărtirii roții.
*roțile automobilelor se pot confrunta fie cu ambele dezechilibrări, fie cu una dintre ele.

Acum vă propunem un exercițiu de imaginație în care rulați pe autostrada cu 130km/h și, din senin, vă confruntați cu dezechillibrul static și dinamic al roților. În primul rând, o astfel de situație poate să vă perturbe deplasarea prin diverse vibrații în volan/sunete neplăcute. În același timp, trebuie să ținem cont de faptul că există și riscul de a pierde controlul automobilului!

Pentru a evita astfel de situații, vă sugerăm un proces de echilibrare dinamică care necesită aparatură de ultimă generație cu senzori laser și aproximativ 3 verificări a echilibrului pentru fiecare roată! 

În timpul procesului de echilibrare dinamică, anvelopa și janta sunt balansate pentru a genera un echilibru uniform între greutațile acestora, în timpul rulării. Totodată, dupa masurarea cotelor, valva urmează să fie amplasata în cel mai optim loc pentru a evita dezechilibrul la viteze reduse.


Navighează în programatorul de mai jos până la secțiunea Anvelope/roți pentru tarife și disponibilitate!
*Echilibrarea dinamică necesită mai multe proceduri de verificare și configurare, deci durata este mai crescută decât în cazul unei echilibrări clasice.